Say Yes to Zack & Miri

January 27, 2009 at 9:46 pm (Reviews)

Kevin Smith & Judd Apatow did it again. Maestrii comediilor obscene cu un twist romantic nu s-au abatut deloc de la reteta, si, chiar daca Apatow  nu a contribuit direct la Zack & Miri Make a Porno, influenta sa este inconfundabila. Anyway, the bottom line is this: daca nu va deranjeaza limbajul obscen si glumele deocheate, si nu va deranjeaza nici subplotul romantic complet ratat, va veti distra de minune.

Citisem mai demult faptul ca, in medie, intr-o comedie, mai putin de 40% din poante reusesc. Adica ii fac sa rida pe cei interesati de comedia respectiva (si stilul ei de umor). Si mai citisem ca daca un regizor ajunge la bariera de 50% poante reusite, poate fi multumit. Nu cred ca gresesc daca afirm ca in primele trei sferturi din Zack & Miri, Kevin Smith trece cu mult de acest prag. Poantele, majoritatea de limbaj, vin una dupa alta si functioneaza aproape toate (bineinteles, cunoasterea limbii engleze este obligatorie, pentru ca multe din ele se pierd in traducere). Doar finalul mai scade putin din impresia generala, romantismul dintre Rogen si Banks parind complet fals iar asa-zisa “chimie” dintre ei inexistenta.

Azi am vazut o alta comedie, insa complet diferita. Yes Man are momente cind e un film foarte prost. Personajele se comporta ciudat, mai ales cele secundare, ce par permanent doar niste caricaturi menite sa duca plotul in directia dorita de scenarist. Carrey are din nou momente de strambaturi, ceea ce nu ajuta deloc. Spre deosebire de Zack & Miri, majoritatea incercarilor de gaguri esueaza. Filmul nu e deloc amuzant.

Insa nu e atit de rau pe cit ar putea parea din paragraful anterior. Desi promovat intens ca o comedie, ceea ce functioneaza la Yes Man si il face un film decent este partea sa romantica. Iar la asta contribuie mult Zooey Deschanel, adorabila ca de obicei. Scenele dintre ea si Carrey nu sint deloc rele – sau, ca sa reformulez, par chiar reusite, in comparatie cu momentele pseudo-comice in care Carrey este de unul singur.

All in all, puteti spune un DA hotarit lui Zack & Miri, insa nu neaparat si lui Yes Man.

Leave a comment